Rantakävelyllä

Rantakävelyllä

Lippajärvi ja Pitkäjärvi ovat merkittäviä ilon aiheita monille espoolaisille. Kävelen lähes päivittäin näiden järvien tietämillä ja olen sitä mieltä, että meillä kaikilla on velvollisuus huolehtia, että järvet siirtyvät jälkipolville paremmassa kunnossa kuin ne nyt ovat.
Lippajärven rantaviiva on 4,9 km ja sen keskisyvyys on vain 2,3 metriä. Lippajärvi on suojeltu jo vuonna 1933, mutta suojelualuetta on vuonna 1999 pienennetty ja nyt se käsittää vain vesialueen ja pienet alueet toisaalta järven pohjoispäässä ja toisaalta Turuntien lähellä järven lounaispäässä.
Espoon kaupunki on ollut kiinnostunut järvien kunnosta ja esimerkiksi Pitkäjärven ja Lippajärven tilasta on tehty vuosikymmenten mittaan useita kuntotutkimuksia ja myös suunnitelmia järvien tilan parantamiseksi.
Viimeisimmässä vuonna 2019 laaditussa suunnitelmassa on ehdotettu seuraavia toimenpiteitä Lippajärven kunnostamiseksi:
  • Kattava hulevesitutkimus, sillä suuri osa järven ulkoisesta kuormituksesta tulee hulevesien mukana. Erityisesti olisi syytä selvittää jatkuvalla mittauksella esimerkiksi Laaksolahdenpuron tuomaa hulevettä.
  • Järvellä olisi hoitokalastettava tehokkaasti, jotta särki- ja lahnakantaa saataisiin pienemmäksi. Tämä ei onnistu ilman, että kaupunki tukee rahallisesti järven kalastuskuntaa
  • Järveen voitaisiin istuttaa petokaloja, jotka jatkossa söisivät särkikalojen poikasia.
  • Alueen asukkaille pitäisi kertoa hulevesien hallinnasta ja kuinka jokainen voi osaltaan olla vaikuttamassa veden laatuun Lippajärvellä.
Viimeisimmässä talousarviossa Espoon kaupunki osoitti 50 000 euroa järvien kunnostustoimintaa. Raha on enemmänkin symbolinen, sillä onhan Espoossa 95 järveä ja monella suunnalla on toiveita järvien kunnostamiseen. MIelestäni on kuitenkin perusteltua vaatia , että Lippajärvi ja Pitkäjärvi saavat osansa näistä toimenpiteistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *